Shopaholic. Behandling af købemani

Når man behandler for købemani, er det vigtigt at man følger en fastlagt og struktureret behandling

Shopaholics får et kick af at overshoppe – det er kicket der skaber afhængighed

Det er vigtigt at forstå, at for shopaholics drejer det sig om at købe ting – ikke om at eje ting. Med andre ord er det i selve købsøjeblikket, at en shopaholic oplever sit kick – og at det er dette kick en shopaholic er afhængig af. 

Shopaholics bør begrænse sin adgang til penge

I behandling af købemani arbejdes der først med at begrænse en shopaholics adgang til penge. Det kan være at inddrage kredit og kontokort, at få en 3. person til at hjælpe med at administrere vedkommendes økonomi, og at personen lærer kun at gå med et begrænset pengebeløb på sig. 

Shopaholics køber af lyst – ikke af behov

Når man lider af købemani, kan det være svært at afgøre om man køber ting af lyst eller fordi man har et reelt behov for en given vare. Personen skal lære nogle teknikker, således at han eller hun bliver i stand til at foretage en sådan sondring. 

Købemani lindrer ubehagelige følelser

Shopaholics shopper for kicket i købsøjeblikket – ofte for at dulme eller lindre ubehagelige følelser. Den terapeutiske del af behandlingen af købemani går ud på at hjælpe personen til at afdække hvilke følelser der udløser købetrang, og håndtere disse på en mere hensigtsmæssig måde. 

Overshopping dulmer

Som det er tilfældet med andre afhængigheder, hænger problem og problemløsning slet ikke sammen. F. eks. kan overshopping dulme følelser som ensomhed, rastløshed, kedsomhed eller stress, men nok så mange bluser eller kjoler løser jo ikke problemet. Det der ikke virker, kan man jo ikke få nok af. 

I behandlingen lærer man hvordan man forholder sig konstruktivt til sine problemer – altså løser og ikke lindrer sine problemer. 

Købetrang kan være sejlivet

Når først shopping er blevet en mestringsstrategi for negative følelser, tager det typisk lang tid før trangen lægger sig. I en rum tid, vil trangen til overshopping melde sig, samtidigt med de negative følelsers opståen, Det kræver udvikling af nye strategier til følelseshåndtering, tålmodighed og hårdt arbejde at gøre sig fri af købemani. 

Familien bør inddrages i behandling af købemani

Det er gavnligt, at inddrage familien i behandlingen af shopaholics. Familien har oftest meget svært ved at forstå købemani, og det er vigtigt at de får chancen for at bearbejde de negative konsekvenser som købemanien har medført: tab af tillid, frustration og frygt for fremtiden. Samtidig lærer familien, hvordan de bedst fremover forholder sig mest hensigtsmæssigt til købemani. 

Behandling af købemani virker

Det viser sig, at er en shopaholic villig til at følge den fastlagte behandling, er der gode muligheder for at blive sin købemani kvit. 

Det kræver at man i en periode tager et livtag med sin indre dæmon, at man får indsigt i købemaniens væsen, og udvikler de fornødne strategier. Men alle der gør sig fri af sit købemisbrug fortæller at det er en befrielse, at tilliden fra familien langsomt kommer igen – og specielt hvor godt det føles at gå i seng om aftenen med en god samvittighed. 

Læs mere om behandling af købemani her: Shopaholic 

Læs en artikel om en shopaholics historie her: En shopaholics historie

Læs en artikel om : Købemani, den ny folkesygdom

Du kan også kontakte Århus BehandlingsCenter på 86 18 06 00 og høre mere om mulighederne for behandling.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: